Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Ateş, yapmış olduğu bilgilendirmede, balığın, 2 m. uzunluğunda ve 40 kilogram ağırlığında bulunduğunu belirtti.
TÜRKİYEDE İLK KEZ GÖRÜLÜYOR
Genellikle okyanuslarda görülen ve suyun bin 100 ila 800 m. derinliklerinde yaşayabilen balığın Türkiye'da ilk kez İskenderun Körfezi daha sonrasında Antalya açıklarında görüldüğünü belirten Ateş, Yaklaşık 40 kilogram ağırlığında ve 2 m. uzunluğunda olan bu balık sularımızda ilk kez yakalandı Tamamen Okyanus kökenli bir balık Pasifik Okyanusu'nda 3 m. civarında kayıtlara geçti dedi.
BAZEN DERİNDE BAZEN DE SU YÜZEYİNDE YAŞAMINI SÜRDÜRÜR
Yağ balığının vakit vakit derinlerde vakit vakit ise yüzey sahalarında yaşamını sürdürdüğüne işaret eden Ateş, Japonya'da sektöre sunulan bu türün memleketimizde hemen hemen ticari bir kıymeti yok.
Fakat çok oranda yendiğinde halk içinde ishal şekilde malum bir rahatsızlığa sebep olmaktadır" diyerek sözlerine devam etti.
Ateş, balığın laboratuarda ihtiyaç duyulan emekler tamamlanmasından sonrasında müzede savunma altına alınarak öğrencilere eğitim öğretim için müze materyali şekilde korunacağı da bildirildi.
Yağ balığının etinde çok oranda parafin bulunduğuna dikkati çeken Ateş, balığın çok tüketildiğinde insan sağlığına ziyan verdiğine de işaret etti.